
 
 
 

Information Governance Department 
Suite 9 

Buckingham Row 
Brick Kiln Lane 

Wigan 
WN1 1XX 

 
Email: foi@wwl.nhs.uk 
Web: www.wwl.nhs.uk  

 

 

 

Ref: FOI/2024/9788 
 
Date Received: 12th April 2024 
 
Response Due: 13th May 2024 
 
Date: 22nd May 2024  
 
 
 
Dear Sir/Madam  
 
With reference to your request for information received on 12th April 2024, I can confirm in accordance with 
Section 1 (1) of the Freedom of Information Act 2000 that we do hold the information you have requested. 
A response to each part of your request is provided below.  
 
In your request you asked:  
 
1a. Does your organisation follow the guidance set out in Section 5 (Recording RTT waiting times: 
Planned patients) of NHS England’s ‘Recording and reporting referral to treatment (RTT) waiting 
times for consultant led elective care’?: “Planned care means an appointment /procedure or series 
of appointments/ procedures as part of an agreed programme of care which is required for clinical 
reasons to be carried out at a specific time or repeated at a specific frequency. Planned activity is 
also sometimes called ‘surveillance’, ‘re-do’ or ‘follow-up'.” … “When patients on planned lists are 
clinically ready for their care to commence and reach the date for their planned appointment, they 
should either receive that appointment or be transferred to an active waiting list and a waiting time 
clock should start (and be reported in the relevant waiting time return). The key principle is that 
where patients' treatment can be started immediately, then they should start treatment or be added 
to an active waiting list.” 
 
Yes 
 
Patients on a planned care schedule will be outside the scope of 18 weeks. Planned procedures are part 
of an agreed programme of care which is required for clinical reasons to be carried out at a specific time or 
repeated at a specific frequency. Planned activity is also sometimes known as “surveillance”. Examples 
included 6-month repeat colonoscopy following removal of a malignancy, tumour or polyp. 
 
Patients must only be included on planned schedule if there are clinical reasons why the patient cannot 
have an RTT pathway procedure or treatment until a specified time.  The planned schedule should clearly 
document the due date for any planned procedure or treatment. 

 

https://www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2024/02/Recording-and-reporting-referral-to-treatment-RTT-waiting-times-for-consultant-led-elective-care-v4-1.pdf
https://www.england.nhs.uk/statistics/wp-content/uploads/sites/2/2024/02/Recording-and-reporting-referral-to-treatment-RTT-waiting-times-for-consultant-led-elective-care-v4-1.pdf


 

 

Where patients become overdue for their planned procedure, consideration should be given to starting an 
RTT clock to prevent any unnecessary delays to planned treatment, taking into account any current or 
published tolerance guidelines from recognised clinical bodies. 
 
1b. If so, do you follow the guidance with respect to the following types of planned patient (as 
defined in the guidance): 
 

• Follow-up outpatients 
Not specifically, patients are either on a partial booking waiting list or PIFU (discharged or review). 
Follow up waiting list backlogs are risk stratified and capacity provided to meet the most urgent 
demand. 
 

• Cancer surveillance patients 
Yes, for planned procedures. Follow-up appointments are booked directly to clinic and not added to 
a waiting list. 
 

• Active monitoring patients 
Yes, at the point a decision is made to treat. Up to then patients are on either a partial booking 
waiting list or PIFU as above or have a follow-up appointment booked. 
 

1c. If so, at what point does your organisation place patients waiting for planned care (as defined 
in the guidance) on an active RTT waiting list? (e.g. the RTT clock starts as soon as a patient’s 
care becomes ‘overdue’, or after a defined time period or tolerance following a patient’s care 
becoming ‘overdue’?) 
 
Patients on a planned care schedule will be outside the scope of 18 weeks. Planned procedures are part 
of an agreed programme of care which is required for clinical reasons to be carried out at a specific time or 
repeated at a specific frequency. Planned activity is also sometimes known as “surveillance”. Examples 
included 6-month repeat colonoscopy following removal of a malignancy, tumour or polyp. 
 
Patients must only be included on planned schedule if there are clinical reasons why the patient cannot 
have an RTT pathway procedure or treatment until a specified time.  The planned schedule should clearly 
document the due date for any planned procedure or treatment. 
 
Where patients become overdue for their planned procedure, consideration should be given to starting an 
RTT clock to prevent any unnecessary delays to planned treatment, taking into account any current or 
published tolerance guidelines from recognised clinical bodies. 
 
1d. If such patients are placed on an active RTT waiting list, do you report them on i) the Referral to 
Treatment statistics to NHS England which are published monthly as National Statistics, and/or ii) 
the Waiting List Minimum Data Set (WLMDS)? 
 
Yes, all patients that are recorded on an active RTT pathway are reported in both of the Trusts RTT Month 
End and weekly WLMDS submissions 
 
2a. How many patients on your active RTT waiting list have been placed on this waiting list having 
been transferred from a planned care list (as defined in the guidance)? Please provide the most 
recent available figures and state the date of those figures. 
 
The Trust is unable to provide this data as it is not recorded centrally within our systems. If recorded it 
would be held across systems and would require manual validation from our staff to establish whether the 
patient episodes are related. As case notes are for the care and treatment of patients, we do not request 
staff to interrogate them in order to collate the information required to respond to Freedom of Information 
requests. 



 

 

 
2b. How long have these patients been on an active RTT waiting list?  

i. 0-4 weeks (0-28 days) 
ii. >4 -12 weeks (29-84 days) 
iii. >12-18 weeks (85 days-126 days) 
iv. >18-36 weeks (127 days-252 days) 
v. >36-52 weeks (253 days-364 days) 
vi. >52-104 weeks (365 days – 728 days) 
vii. >104 weeks (729 days or more) 
viii. No date recorded. 
 

The Trust is unable to provide this data as it is not recorded centrally within our systems. If recorded it 
would be held across systems and would require manual validation from our staff to establish whether the 
patient episodes are related. As case notes are for the care and treatment of patients, we do not request 
staff to interrogate them in order to collate the information required to respond to Freedom of Information 
requests. 
 
2c. How many of these patients are on an active RTT waiting list for the following RTT treatment 
functions? 

i) General Surgery Service 
ii) Urology Service 
iii) Trauma and Orthopaedic Service 
iv) Ear Nose and Throat Service 
v) Ophthalmology Service 
vi) Oral Surgery Service 
vii) Neurosurgical Service 
viii) Plastic Surgery Service 
ix) Cardiothoracic Surgery Service 
x) General Internal Medicine Service 
xi) Gastroenterology Service 
xii) Cardiology Service 
xiii) Dermatology Service 
xiv) Respiratory Medicine Service 
xv) Neurology Service 
xvi) Rheumatology Service 
xvii) Elderly Medicine Service 
xviii) Gynaecology Service 
xix) Other - Medical Services 
xx) Other - Mental Health Services 
xxi) Other - Paediatric Services 
xxii) Other - Surgical Services 
xxiii) Other - Other Services 
xxiv) Unknown 

 
The Trust is unable to provide this data as it is not recorded centrally within our systems. If recorded it 
would be held across systems and would require manual validation from our staff to establish whether the 
patient episodes are related. As case notes are for the care and treatment of patients, we do not request 
staff to interrogate them in order to collate the information required to respond to Freedom of Information 
requests. 
 
3. How many planned patients (as defined in the guidance), in each of the following categories, do 
not have a date that allows their overdue date to be calculated ( e.g. a due-by / latest clinically 
appropriate date): 



 

 

• Follow-up outpatients 
• Cancer surveillance patients 
• Active monitoring patients 

 
The Trust is unable to provide this data as it is not recorded centrally within our systems. If recorded it 
would be held across systems and would require manual validation from our staff to establish whether the 
patient episodes are related. As case notes are for the care and treatment of patients, we do not request 
staff to interrogate them in order to collate the information required to respond to Freedom of Information 
requests. 
 
If you are not entirely satisfied with this response, please do not hesitate to contact the Information 
Governance Department via the email address provided.  If we do not hear from you within 40 days, we 
will assume that we have been able to accommodate your request under the Freedom of Information Act 
2000. 
 
Yours sincerely, 
 

 
 
Claire Wannell 
Interim Chief Operating Officer 
 
 
 
 
 
PLEASE NOTE: 
 
If you are unhappy with the service you have received in relation to your request and wish to make a 
complaint or request a review of our decision, you should write to: Information Governance Department, 
Wrightington, Wigan and Leigh NHS Foundation Trust, Suite 9, Buckingham Row, Brick Kiln Lane, Wigan, 
WN1 1XX. 
 
If you are not content with the outcome of your complaint, you may apply directly to the Information 
Commissioner for a decision at:  
 
The Information Commissioner’s Office  
Wycliffe House 
Water Lane  
Wilmslow 
Cheshire, SK9 5AF 
 
Helpline number: 0303 123 111 




